Ingrediënten (4p)
Vers van ComfortCuisine.be
- 1000 g varkenswangetjes
- 2 grote uien
- 1 flesje trappistenbier
- 50 g luikse stroop
- 4 g verse tijm
- 1 kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 1 bruine boterham
- 2 eetl. mosterd
- 40 g boter
- 1000 g voorgesneden verse frieten
- keukentouw
Uit jouw keuken
- peper(versgemalen) en zout
- frietketel
- mayonaise
Instructies
- Maak bij voorkeur een halve of volledige dag op voorhand (zie tip onderaan).
Versnipper de ajuinen grof.
Bestrijk de boterhammen met de mosterd. - Verhit een grote stoofpot en doe er de helft van de boter in, bak daarin de ajuinen op een matig vuur, ze mogen gerust wat bruin kleuren.
- Verhit een pan op een matig hoog vuur en smelt er wat boter in. Schroei het vlees hierin tot ze een bruin kleurtje hebben (ca 5 a 10 min). Kruid het vlees met wat peper en zout tijdens het bakken. Indien het vlees niet volledig in de pan kan, doe dit in meerdere keren. (Anders kookt je vlees i.p.v. te bakken)
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met ajuinen. - In de pan met aanbaksels van het vlees schenk je het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. Van zodra het bier kookt doe het in de stoofpot.
- Laat het stoofvlees 2 uur lang sudderen op een zacht vuur.
Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. - Tijdens dat het stoofvlees aan het sudderen is kan je de frieten al voorbakken: Bak de frieten een eerste maal op slechts 140°C gedurende 5 minuten. Laat de frieten koud worden.
- Serveer de porties stoofvlees met de verse frieten en een lepel mayonaise.
Smakelijk!
Tips en weetjes
Maak stoverij gerust een halve of volledige dag op voorhand, hierdoor komen de smaken nog beter tot hun recht (trekken) en heb je meer tijd vrij op het moment van serveren.
De frieten kan je ook perfect voorbakken een halve of volledige dag op voorhand, voor het serveren enkel nog afbakken.
Bewaar stoverij en frieten uiteraard steeds in de koelkast van zodra afgekoeld.
Varkenswangen is voor velen nog een onbekend product, het zijn de kaakspieren van het varken. Het vlees is smaakvol en supermals. Je maakt er de beste stoofschotels mee.